Hundutställningar en trevlig hundsport

Har du funderat på att ställa ut din hund så kanske ett par besök på någon utställning skulle vara på sin plats. Då får du skaffa dig en uppfattning om hur detta går till och om det är något för dig och din hund.

En hundutställning är till för att kontrollera hundens rastyp och hur den står sig mot den rasstandard som är satt just för den rasen. På så sätt så säkerställer man att det finns friska och sunda hundar just för den rasen. Det kan vara tillfredsställande att få sin hund bedömd av de som verkligen kan detta. Även om man inte vinner så får man erfarenheten av att tävla i denna trevliga hundsport som det är.

Oftast så är det kennelklubbar som anordnar tävlingar i hundutställning, där får bara de hundar som är registrerade hos Svenska Kennelklubben. Fördelen med dessa tävlingar är att alla resultat registreras och arkiveras av Svenska Kennelklubben. Om ni tänker börja att ställa ut så finns det inofficiella hundutställningar som ni kan börja med att närvara vid. Prata med din uppfödare då dessa brukar ha bra koll på alla hundutställningar.

Börja med att besöka någon hundutställning utan att deltaga kan vara en bra inkörsport till denna underbara värld. Självklart så är träningen det som är viktigt för hunden. Oavsett om den ska ställas ut eller inte. Börja med träningen tidigt då får man ut mest av det hela. Det finns bra valpkurser som man kan gå om man inte själv har erfarenheten av att träna sin hund. Vem vet, det kanske finns en champion i din lilla valp.

Lycka till med de utställningar som ni planerar att närvara vid och oavsett hur det går så är er hund alltid den bästa.